Кредит по време на майчинство

Издръжката на едно новородено дете понякога се оказва непосилна за някои семействата и най-вече за самотните майки. Високите цени на стоките от първа необходимост за бебета (детски храни, пелени, дрешки, козметика и др.), невъзможността майката да полага труд поради липса на човек или институция, която да полага грижи за детето, високите административни разходи, дефицитът на места в детските ясли и градини са само част от причините за влошеното финансово положение на голяма част от семействата с деца. В някои случаи семействата са принудени да прибегнат до кредит, което може да се окаже нелека задача.

Колко пари са необходими за издръжка на едно бебе?

Много млади семейства с ниски доходи си задават този въпрос и за съжаление една от причините за ниската раждаемост в България е именно финансовото състояние на семейството. Липсата на стабилни доходи е пречка и голямо предизвикателство и често отказва младите двойки да имат деца, тъй като не искат да ги отглеждат в мизерни условия. Разходите за отглеждане на едно дете не са никак малки като започнем първо от раждането. Дори майката да е здравноосигурена, не всички изследвания и прегледи се покриват по касата. Допълнително се заплаща и престой в болницата, както и избор на екип, ако родилката иска да ражда при определен лекар, което оскъпява раждането без значение дали е секцио, или нормално, с между 800 и 1000 лв. (без да броим вече „задължителните“ почерпки и пликове с подаръци за лекарския екип). В частните клиники едно раждане би струвало над 2500 лв.

 

За бебето освен това са необходими първоначално количка, столче за кола, кошарка, ваничка, повивалник, дрешки, пелени, мокри кърпи, козметика, залъгалки, шишета, спално бельо, завивки, помпа за кърма, столче за хранене и др. Списъкът в много дълъг, а на пазара се предлагат куп продукти, които претендират качество, но на доста висока цена. И в крайна сметка първоначалните покупки за едно новородено, при по-скромен бюджет излизат около 2 000 лв. – 2500 лв.

 

Майчинство

 

В първите 6 месеца от раждането на бебето основните разходи са за пелени, дрешки и адаптирано мляко (ако майката няма достатъчно кърма). При смяна на 5- 6 памперса на ден на месец отиват около 80 – 100 лв. за хигиенни материали.

 

Ако детето се дохранва, или е изцяло на изкуствено хранене, трябва да прибавим и между 80 и 220 лв. за адаптирано мляко.

 

Разбира се, към тези базови разходи трябва да прибавим и дрешки, козметика, залъгалки, играчки, както и витамин Д, капки против колики и пр. които са поне близо 150 лв. на месец.

 

През следващите 6 месеца разходите не намаляват, защото това е периода на захранване и тук трябва да прибавим и бебешки каши и пюрета – между 150 и 250 лв. на месец.

 

След годинката, когато детенцето вече проходи, ще трябва да купуваме и обувки, чиито цени варират между 40 и 120 лв за чифт. Увеличава се и броя на играчките.

 

Като добавим и ежемесечните разходи за витамини и лекарства, тъй като децата боледуват много  често през първите години, трябва да планираме и едни допълнителни поне 100 лв. за медикаменти.

 

И в крайна сметка, ако детето ни не е прието в детска ясла или градина, а в София проблемът за местата в детските заведения е доста наболял, то за да се върне майката на работа, ще трябва да плаща допълнително между 800 и 1500 лв. за частна детска градина или детегледачка (при липса на баба пенсионерка).

 

Ако теглим чертата, разходите за дете до навършване на две-годишна възраст биха могли да надхвърлят и 20 000 лв. Но да се върнем на въпроса – възможно ли е жена в напреднал стадий на бременност или млада майка да вземе кредит и какви са трудностите, през които тя трябва да премине, за да ѝ бъде отпуснато финансиране?

 

Но да се върнем на въпроса – възможно ли е жена в напреднал стадий на бременност, или млада майка, да вземе кредит и какви са трудностите, през които тя трябва да премине, за да ѝ бъде отпуснато финансиране?

Кои са основните пречки?

По време на самия период, работният статут на жената се класифицира като „временна нетрудоспособност“, тъй като доходът ѝ не е по трудово правоотношение, на което банките гледат по-скоро като на средства за обезщетение. Средствата, които постъпват от майчинство, не се признават като семеен доход, а като такъв за издръжка на дете. По закон банката няма право да запорира доходите от майчинство при непогасяване на кредита, което ограничава нейния контрол и правото ѝ да налага санкции. Високата заплата от страна на партньора също не е гаранция за успешно отпускане на кредит, тъй като тя се преразпределя за всеки член на семейството без парите от майчинство. Поради тези причини по-голям процент от банките директно отказват да предоставят кредит на бременни жени или млади майки, независимо от обстоятелствата.

 

Майчинство

 

Все пак има ли вариант за финансиране по време на майчинство?

Кредитът на друго име, което не е обвързано семейно с майката, е вариант, но той също крие известни рискове – много малко хора биха се съгласили да изтеглят заем и да го предоставят на друго лице без някакъв документ за отговорност, а дори това да се случи, всички вътрешни погасявания между страните не подлежат на  каквато и да е регулация или отговорност от правна институция, но крайните последствия от евентуално стопиране на изплащането поема кредитопоръчителя.

 

Друг вариант е осигуряването на поръчител с чисто кредитно минало, който да бъде използван за гарант, което също често се оказва много трудна задача.

 

Изгодна алтернатива са кредитите срещу ипотека. В този вариант от уравнението отпадат текущите доходи, размера и произхода им, както и отказите на банките и кредитната история. Достатъчно е единствено наличието на ликвиден имот, който да бъде ипотекиран. Друго голямо предимство е изцяло дистанционната процедура. Всичко става през онлайн платформата – кандидатстване, одобрение по телефон и превод по сметката, без да се налага дълго и отегчително обикаляне по банкови клонове – вместо това може да прекарате време в грижи за вашето бебе или заслужена почивка.

 

Такава финансова институция е Кредит Тръст. Компанията отпуска кредити на физически и юридически лица за суми между 10 000 лв. и 2 000 000 лв.

 

Кредит Тръст предлага финансиране на хора, на които обикновено им е отказан банков кредит заради влошена кредитна история, невъзможност за доказване на доходи или заради това, че бизнесът е стартиращ.

 

Кредитите се отпускат срещу предоставяне на обезпечение, което може да е жилище, офис, магазин, дялове в предприятия, финансови активи и други.

 

Наскоро Кредит Тръст предложи по-атрактивни условия на своите клиенти, включващи по-ниска месечна лихва, удължен гратисен период с 0 лв. вноска за първите 12 месеца, както и удължен срок за погасяване до 15 години. По този начин майките с малки деца ще може спокойно да посрещнат разходите си през първата година, когато нямат възможност да се върнат на работа и размерът на майчинството е малък, без да се притесняват за вноската по кредита.

 

Конкретните параметри по кредита се уточняват индивидуално с клиентите. Процесът по първоначално одобрение отнема само 30 минути.

 

Така че, ако сте по майчинство или скоро очаквате бебе и Ви трябват пари, не се колебайте да се обърнете към Кредит Тръст за финансова подкрепа.

 

ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ