Внимание – черен петък на кредит!

black friday С началото на месец ноември, започва масовата надпревара на хиляди търговци за по-атрактивни промоционални кампании и отстъпки около черния петък. Конкуренцията е жестока и всеки се стреми да се пребори за вниманието на потребителите с ярки реклами и гръмки обещания. Дали обаче отстъпките са реални, или са поредния маркетингов трик? В тази статия ще откриете 5 лесни съвета за пазаруване около черен петък без да похарчите много излишни пари.

Защо „черен“ и откъде идва терминът?

В историята този ден е свързан с катастрофата на фондовия пазар от 24 септември 1869 г., а не с намаления по магазините, когато след редица спекулации цената на златото паднала и пазарът се сринал. Малко по-късно явлението започва да бъде нарицателно за деня след големия празник в САЩ – Денят на благодарността. По това време във Филаделфия прииждали тълпи от туристи и купувачи за празника, създавайки хаос и огромни задръствания, които полицейските служители се опитвали да овладеят, работейки извънредно. Именно те дали име на този ден. Всички сме гледали по филмите как американците се тълпят пред магазините и буквално се избиват като настървена тълпа. Черният петък е последният петък от месец ноември (след Деня на Благодарността) и тази година се пада на 24-ти ноември.

Колко харчи българинът покрай черния петък?

Над 80% от българите, живеещи в градовете, смятат да пазаруват на Черен петък, като над 70% ще пазаруват в онлайн магазини, сочат проучванията. Сред най-популярните категории тази година са дрехи, електроуреди, обувки, мобилни телефони, козметика. Що се отнася до бюджета, който възнамеряват да изразходват, 45% от потенциалните купувачи смятат да похарчат до 200 лв., 30% планират да отделят между 200 и 500 лв., а 25% – над 500 лв.

 

Статистиката сочи, че продажбите през черния петък нарастват с над 600% в сравнение с обикновени дни, а някои търговци изчисляват, че приходите им само за месец ноември представляват около 30% от годишния им оборот.

Психология на потребителите

Еуфорията на потребителите е много голяма, тъй като някои търговци обявяват отстъпки в размер на над 70%. Промоциите са много силен инструмент, тъй като потребителите обичат да получават отстъпки и много често се купуват стоки само, защото са намалени. Ако стойността на даден продукт или услуга за потребителя надвишава неговата продажна цена, това се счита за добра сделка и подтиква човек да купува. Много търговци обаче злоупотребяват като месец преди черния петък вдигат цените и съответно с калкулираната отстъпка продуктът се продава пак на редовна цена.

 

Ето защо потребителите трябва да внимават, защото покрай черния петък се случват най-големите измами и подвеждащи реклами. Има много фалшиви отстъпки и клиентите трябва да следят цените на продуктите, които искат да закупят, като направят сравнение на продажбите в различните магазини. Препоръчително е предварително да се проучват цените поне месец по-рано, за да се установи дали реално има намаление.

 

През последните години се наблюдава една тенденция за удължаване на промоционалния период до седмица или дори месец. Все по-често виждаме рекламите за Black Friday да стартират в началото на ноември, тъй като конкуренцията е голяма и тези, които първи обявят промоциите имат шанс да спечелят повече продажби.

Теглят ли се повече бързи кредити покрай черния петък?

Ноември месец е натоварен не само за търговските вериги, но и за офисите за бързи кредити. Хиляди българи се изкушават да вземат бърз заем, за да могат да си купят телефон или друга по-скъпа вещ, която е в промоция. Предимството на бързите кредити е, че получаваш парите веднага. Недостатъкът е, че ако лицето не успее да върне кредита в най-кратък срок, има значително оскъпяване.

 

Много търговски вериги предлагат стоков кредит с атрактивни лихвени условия, но отново апелът ни е потребителите да са внимателни и да четат договора за скрити такси и допълнителни услуги като застраховки и пр. Статистиката сочи, че близо 40% от по-скъпите покупки (на стойност над 500 лв.) покрай черен петък са на кредит.

 

Черен петък

 

5 съвета за безпроблемно пазаруване на Black Friday

Подготвили сме 5 ключови съвета, които ще ви спасят от прекомерно харчене покрай черния петък и купуване на непотребни вещи.

 

1.Помислете за стоки, от които наистина имате нужда

Преценете от кои стоки имате нужда в момента – дрехи, обувки, козметика, черна и бяла техника и др. Може да направите списък и да изберете да речем 3 от най-належащите покупки. Не се подлъгвайте по атрактивни реклами и избягвайте емоционални покупки. Помислете рационално дали наистина имате необходимост от даден продукт.

2.Определете си бюджет

След като вече имате яснота какво ще купувате, определете бюджет и се постарайте да не го надхвърляте. Хубаво е сумата, която определите, да е Ваши лични спестявания, за да не се налага да теглите кредит.

3.Прегледайте цените в края на месец октомври

Може да направите проучване и да проследите какви са цените по магазините преди промоционалните кампании. Така ще сте наясно каква е реалната отстъпка и дали си заслужава. Препоръката ни е да проследите цените дори още по-рано – в края на септември, за да проследите дали няма изкуствено покачване, което да компенсира калкулираните отстъпки. Ако наблюдавате такава нелоялна практика, по-добре не купувайте от такива търговци.

4.Изчислете отстъпките и сравнете цените на различните търговци

След като стартират промоционалните кампании не бързайте да купувате от първия търговец обявил намаление. Изчакайте, сравнете цените и преценете къде ще Ви е най-изгодно.

5.Ако прибегнете към кредит, четете внимателно условията за скрити такси

Ако спестяванията не стигат и все пак се наложи да вземете стоки на изплащане или да изтеглите бърз кредит, бъдете много внимателни, четете условията и обърнете внимание колко е ГПР-то, а не лихвата, тъй като реално ГПР-то се явява оскъпяването по кредита. Ако лихвата по кредита е 10%, а ГПР-то 40% – това е сигнал, че има много скрити такси, така че не се подлъгвайте по гръмки реклами с нереално ниски лихви. Апелът ни е да изтеглите кредит за най-кратък срок, а ако кредитът не е от банка да проверите дали дружеството е легитимно и дали е регистрирано в БНБ като финансова институция. Бъдете много внимателни, защото около черен петък се появяват много измамници, които предлагат лесни кредити по Фейсбук групи с обещание, че сте одобрен за кредит с единственото условие да изпратите по Изи Пей предварително 100 лв. еднократна такса за усвояване.

Какво да правите, ако сте натрупали много бързи кредити?

Ако все пак след приключване на промоционалните кампании се окажете с няколко на брой кредита, най-разумното решение е да ги обедините в един. Така не само ще намалите вноската си, но и ще ви бъде в пъти по-лесно да ги управлявате. Кредит Тръст предлага един от най-конкурентните условия за кредитиране срещу ипотека за лица, които не могат да получат одобрение за банков кредит. Предимствата на компанията са:
  • Одобрение дори при лошо ЦКР или липса на доказуем доход
  • Безплатна оценка на имота
  • Бързо обслужване без сложни административни процедури
  • Любезни служители, които обясняват на разбираем език и помагат с документите
  • Възможност за до 1 година пълен гратисен период за главница и лихва
  • Легитимно дружество регистрирано в БНБ

 

Препоръката ни е да внимавате с промоциите и да не се изкушавате да купувате стоки, които не са ви необходими само, защото са намалени. Пожелаваме ви приятно пазаруване.

 

ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ