Какви са рисковете при финансиране на лятната почивка?

Какви са рисковете при финансиране на лятната почивка?

summer

Лятото е един от най-очакваните сезони на годината, когато мнозина се радват на заслужена почивка и се подготвят да се насладят на слънчевите дни и блажената морска атмосфера. С наближаването на летните месеци хиляди българи вече са направили своите резервации за почивка, а на други им предстои да го направят. Преди да се планира семейната ваканция е разумно да се прецени внимателно какъв максимален бюджет може да се отдели и според този бюджет да се търсят варианти за дестинация и хотел. Ако не се следва това правило, съществува риск да се изхарчи по-голяма сума по време на лятната ваканция, което да доведе до известни финансови затруднения.

Какви са очакваните цени за почивка на море тази година?

Според последните данни, средната цена на почивката на тричленно семейство за една седмица на българското Черноморие ще достигне 1 800 лв. през 2023 г. Това представлява ръст от 15% спрямо миналата година. През изминалото лято туристите са могли да се насладят на почивка на цена от 180 лв. на ден за стая, докато за тази година се очаква цената да бъде 250 лв. B ĸypopтитe “Злaтни пяcъци” и “Cлънчeв бpяг” cpeднoтo пocĸъпвaнe нa цeнитe e c oĸoлo 20%, ĸaтo ocнoвнaтa пpичинa зa тoвa ca виcoĸитe paзxoди нa xoтeлиepитe, резултат от нарастващата инфлация. Πo-eвтинa излизa пoчивĸaтa в мopcĸи гpaдчeтa ĸaтo Kaвapнa, Πoмopиe и Axтoпoл. Taм cpeднoтo пoвишeниe нa цeнитe cпpямo минaлaтa гoдинa e c мeждy 5% и 10%. Въпреки нарастващите цени, българското Черноморие продължава да остава предпочитана възможност за отдих и релаксация, предлагайки разнообразни възможности за почивка и забавления.

Какви са средните цени през летния сезон в най-популярните морски курорти у нас и в нашите съседи?

Ще разгледаме пример с 8-дневна почивка за четиричленно семейство.

Златни пясъци:

Настаняване (на база All inclusive): около 2 800 – 4 000 лв., а в най-скъпите хотели цената надхвърля 7 000 лв.

Транспортни разходи: около 100 – 200 лв.

Развлечения, екскурзии и други разходи: около 300 – 400 лв.

Общо: около 3 200 – 4 600 лв.

Слънчев бряг:

Настаняване (на база All inclusive): около 2 500 – 3 500 лв., а в най-скъпите хотели цената надхвърля 6 000 лв.

Транспортни разходи: около 100 – 200 лв.

Развлечения, екскурзии и други разходи: около 300 – 400 лв.

Общо: около 2 900 – 4 100 лв.

Несебър:

Настаняване (на база All inclusive): около 2 200 – 3 800 лв..

Транспортни разходи: около 100 – 200 лв.

Развлечения, екскурзии и други разходи: около 200 – 300 лв.

Общо: около 2 500 – 4 300 лв.

Мармарис:

Настаняване (на база All inclusive): около 3 000 – 5 000 лв., а в най-луксозния хотел цената надхвърля 40 000 лв.

Транспортни разходи: около 200 – 300 лв.

Развлечения, екскурзии и други разходи: около 300 – 400 лв.

Общо: около 3 500 – 5 700 лв.

Халкидики:

Настаняване (на база All inclusive): около 3 200 – 5 000 лв., а в най-луксозния хотел цената надхвърля 25 000 лв.

Транспортни разходи: около 200 – 300 лв.

Развлечения, екскурзии и други разходи: около 300 – 400 лв.

Общо: около 3 700 – 5 700 лв.

 

Почивка на море

 

Кредит за почивка – какви са вариантите?

Най-лесният и достъпен начин да се осигурят средства за лятната почивка е кредитът. Банките предлагат няколко варианта на финансиране – чрез потребителски кредит, овърдрафт или кредитна карта. В сравнение с бързите кредити, лихвените условия на банките са доста по-изгодни, като единственият недостатък са завишените изисквания по отношение на доходи и добра кредитна история. Ако обаче дадено лице не отговаря на изискванията на банките, алтернативен вариант за финансиране са кредитите от небанкови финансови институции. Бързите кредити стават все по-предпочитани поради своята достъпност, минимални изисквания и бързина. Единственото условие, за да се изтегли бърз кредит е клиентът да има актуална лична карта. Няма нужда да се споменава, че в договора човек се задължава да погасява коректно задължението си и да внася средствата винаги в определения срок. Повечето фирми за бързи кредити начисляват по-големи неустойки за забава и сумата за връщане може да се увеличи драстично, ако длъжникът изпитва затруднения да плати вноската си навреме.

Защо българите теглят кредит, за да отидат на почивка?

В България се наблюдава увеличаване търсенето на кредити за почивка, което може да се обясни с няколко фактора. Един от тях е ниската финансова грамотност на голяма част от българското население. Липсата на знания и умения по финансово планиране и управление води до импулсивни покупки и неразумно изразходване на средства. Мнозина хора не са научени да създават и поддържат спестявания, което ги прави уязвими и зависими от кредитите.

Вторият фактор е свързан с липсата на спестявания. Въпреки че се препоръчва да имаме финансова резерва за неочаквани разходи и почивки, много българи нямат достатъчно средства заделени за тези цели. Това налага хората да се обръщат към кредити, за да финансират ваканцията на морето.

Високите цени по черноморското крайбрежие също оказват влияние върху решението на хората да теглят кредити за почивка. Цените за настаняване, храна и развлечения в популярните курортни места могат да бъдат значително по-високи през летния сезон. Това прави почивките трудно достъпни за много хора, особено ако не разполагат със собствени спестявания.

Каква част от българите прибягват до кредит, за да финансират почивката си?

Прогнозни данни сочат, че над 25% от българите теглят кредит, за да финансират лятната си почивка. Най-често видът на кредита, който се тегли, е бърз кредит, а сумата, до която прибягват летуващите, е между 1 500 и 3 000 лв.

Във вълнуващия процес по планиране на своята следваща почивка, никой не иска да се сблъска с финансови затруднения. Въпреки грижливо съставения бюджет, винаги има риск от непредвидени разходи и съответно от изразходване на повече пари, отколкото предварително планираните. В такива случаи, след като ваканцията приключи, често някои домакинства се оказват с недостатъчно средства, за да посрещнат разходите си от първа необходимост до следващата заплата. Ето защо голяма част от българите прибягват и до втори кредит.

Според финансовия консултант Стойне Василев, сумата по месечните вноски на кредитите не трябва да надвишава 30% от доходите. За съжаление, много малко българи спазват това правило и често изпадат в затруднения с изплащането на вноските.

 

Почивка на море

 

Как може почивка на стойност 2 500 лв. да струва 5 000 лв.?

В наши дни една лятна почивка може да излезе доста солена, ако семейството е надценило възможностите си и е прибягнало към кредити, които не може да обслужва. Много българи, подмамени от лукса, който виждат в красивите снимки, споделени от приятели в социалните мрежи, искат да се насладят на едно незабравимо изживяване, макар и само за една седмица, без да съобразяват цената на една такава ваканция с финансовите си възможности.

Ще дадем един пример как почивка, която струва 2 500 лв., може реално да излезе близо 5 000 лв.

Иван е изтеглил бърз кредит за сумата от 2 500 лв. и срок на изплащане 12 месеца, за да заведе семейството си на море. При лихва от 40% – месечната вноска ще е 256 лв., а общо сумата, която ще върне в края на период, ще е 3 074 лв. По време на почивката, ненадейно, семейството се е отпуснало с няколко скъпи развлечения и импулсивни покупки и се налага да изтеглят още един бърз кредит за около 500 лв., за да посрещнат разходите си до края на месеца. С това вноската на Иван се увеличава на 307 лв. и общата сума, която дължи в края на периода, е над 3 700 лв. Нещата се влошават, когато следващия месец изниква непредвиден разход за ремонт на колата, и отново финансите не стигат. Иван изпитва затруднения с плащането на вноската по кредита навреме, но кредиторите веднага начисляват неустойки за забава, които трупат едни допълнителни 1 000 лв. задължения. В крайна сметка, общата сума плюс всички такси, лихви и неустойки може да достигне 5 000 лв., което е двойно повече в сравнение с това, което Иван е планирал в началото.

Какво е решението в случай, че лице е натрупало прекалено много бързи кредити?

За съжаление една приятна едноседмична лятна ваканция може да доведе до неприятни финансови затруднения в продължения на месеци. В някои случаи дължимата сума може да нарасне дори до 5-цифрено число. Нашата практика показва, че летните месеци са периодът, в който много хора се доверяват на Кредит Тръст за финансова помощ, защото са разпределили бюджета си неправилно. Кредит Тръст помага на хора с натрупани множество бързи кредити да обединят задълженията си в един кредит срещу ипотека и да намалят месечната си вноска до размер, който могат да обслужват.

 

ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ