Kолко излиза ремонта на жилището?

Kолко излиза ремонта на жилището?

maistor Лятото, освен време за почивка и море, е подходящ период и за дългоотлагания ремонт на жилището. С поскъпване на цените на недвижимите имоти, се покачват и цените на ремонтните дейности. Ето защо вече е изключително трудно за редица български семейства да финансират ремонта със собствени средства. Не са малко случаите, когато нуждата от ремонт се появява неочаквано и непланирано и, ако домакинството не разполага с определена сума спестени пари, трябва да се търси кредит. В тази статия ще разгледаме колко струва един ремонт и какви са вариантите за финансирането му.

Колко излиза един ремонт на жилище?

Oт нaчaлoтo нa инфлaциятa дo тoзи мoмeнт финaлнaтa cмeтĸa зa eдин peмoнт e пoчти двoйнa. Аĸo пpeз лятoто на 2022 г. peмoнт нa мaлъĸ aпapтaмeнт e cтpyвaл 15 000 лв., то пpeз същия период, само година по-късно, cyмaтa дocтигa вече 30 000 лв. Oфepтитe зa основен peмoнт нa двycтaйнo жилищe варират в диапазона 20 – 25 000 лв., a нa тpиcтaйнo – oĸoлo 40 000 лв. Един от най-трудоемките и същевременно неотложни ремонти – на покрив на къща, би струвал между 10 000 и 25 000 лв. в зависимост от площта и спецификата на покрива.

Ha фoнa нa инфлaциятa пpи peмoнтитe, тъpceнeтo тaзи гoдинa ce yвeличaвa c мeждy 15 и 20 нa cтo. A гpaфицитe нa дoбpитe мaйcтopи ca зaeти c мeceци нaпpeд.

Поскъпването на материалите и дефицитът на кадри са основните причини за покачването на цените за ремонтни дейности. Ето защо много хора се принуждават да отделят време и да си направят сами ремонта вкъщи. Този сценарий, обаче, не винаги излиза по-изгодно, защото изгубеното време също струва пари. А и много често качеството на ремонта не е толкова добро, колкото, ако той се направи от професионалист.

Освен това за някои дейности се изискват не само умения и опит, но и специфична и скъпа техника.

Ще разгледаме актуалните цени на труд за някои основни ремонтни дейности:

 • Πocтaвянe нa плoчĸи – 45-55 лв./ĸв. м.
 • Шпaĸлoвĸи – 20 лв./ĸв. м.
 • Πocтaвянe нa гипcoĸapтoн – 40 лв./ĸв. м.
 • Cмянa нa дoгpaмa – 15-20 лв./ĸв. м.
 • Фyгиpaнe – 5-10 лв./ĸв. м.
 • Бoядиcвaнe – 10-12 лв./ĸв. м.
 • Зaмaзĸи – 27 лв./ĸв. м.
 • Поставяне на ламинат – 6-10 лв./кв. м.

В крайна сметка дори и човек да жертва отпуската си да отдели време сам да направи ремонта вкъщи, ще му е необходима немалка сума за материали и инструменти.

Това са цените на някои основни материали към юли 2023 г.:

 • Плочки за баня – 30 – 60 лв./кв. м.
 • Гранитогрес – 50 – 80 лв./кв. м.
 • Латекс – 5 – 10 лв./кв. м.
 • Гипс – 5 – 10 лв./кв. м.
 • Паркет/Ламинат – 20 – 40 лв./кв. м.
 • Тапети – 5 – 10 лв./кв. м.
 • Дограма – 90 – 120 лв./кв. м.
 • Изолация – 40-60 лв./кв. м.
 • Керемеди – 20-30 лв./кв. м.

Ако към тази калкулация включим и закупуване на мебели и обзавеждане, сумата може сериозно да набъбне. Ето защо един ремонт, без значение дали е частичен или основен, може да се окаже сериозно предизвикателство, особено, ако човек няма достатъчно спестени пари.

Какви са вариантите за финансиране на ремонт?

Ако се планира ремонт, е желателно първо да се направи проучване на цените и да се калкулира грубо колко ще струва. Хубаво е към получената цена да се добавят поне още 10-15% отгоре за непредвидени разходи. Когато има яснота каква сума е необходима – втората стъпка е да се потърси удачен вариант за финансиране (в случай, че няма заделен бюджет).

Не са рядкост случаите, когато ремонтът е непредвиден и се налага да се направи спешно (при спукана тръба, течове, счупени прозорци, ремонт на покрив и др.), което допълнително усложнява ситуацията, ако домакинството не разполага с достатъчно спестявания. Ето защо е много важно лицето, което иска да изтегли кредит за ремонт, да получи максимално бързо средствата.

Банковият потребителски кредит е най-често използваният инструмент за финансиране на ремонтни дейности. Банките имат различни оферти, но най-често лихвите варират между 5 и 8% в зависимост от кредитния профил на клиента, като средният ГПР е около 8,5%. Максималната сума на кредита е около 80 000 лв., а максималният срок на погасяване е 10 години. Недостатъците на банковото кредитиране са тромавата и бавна процедура, както и завишените изисквания за доказуеми доходи и добра кредитна история.

а съжаление голям процент от българските домакинства не отговарят на банковите условия и нямат достъп до такъв тип финансиране. Тези лица често се обръщат към фирмите за бързи кредити, когато имат нужда от допълнителни средства, но този вариант е твърде неизгоден с оглед голямото оскъпяване. Освен това фирмите за бързи кредити отпускат сравнително по-малки суми (до около максимум 5 000 – 8 000 лв.), които са недостатъчни за един по-сериозен ремонт.

За лица, които не могат да получат банково одобрение, удачен вариант за финансиране на ремонтни дейности е кредитът срещу ипотека. Не е задължително условие лицето, което кандидатства за кредит да е с чисто кредитно досие, не се изискват и справки за доходи от работодател. Единственото условие е лицето да е собственик на имот (къща, апартамент, гараж, вила, склад, магазин, офис, земя и пр.), който да ипотекира и да има доход, който да е достатъчен, за да обслужва вноската по кредита. Финансовите институции, които отпускат такъв тип кредит обикновено правят оценка на имота и финансират до около 70 % от направената оценка. Сделката може да се осъществи много бързо при наличие на необходимите документи за учредяване на ипотека. Лихвените условия са по-добри сравнение с бързите кредити, а улеснените процедури осигуряват възможност парите да бъдат получени в рамките на седмица след кандидатстване.

В момента цените на недвижимите имоти поддържат високи нива, което означава, че собствениците могат да получат по-голяма сума, ако ипотекират своя имот. Ако преди 10 години един кв. м. за апартамент в София е струвал около 600 – 800 евро, то днес цената надхвърля 1 500 евро, за по-елитните квартали доближава 2 500 евро.

Статистиката сочи, че през летните месеци се е увеличило търсенето на кредити за извършване на ремонтни дейности. Наред с трудностите в намирането на способен майстор, голямо предизвикателство може да се окаже и осигуряването на необходимата сума за ремонта.